Comunicat de presă Beniamin Todosiu, președintele USR Alba: Pensiile speciale sunt o nedreptate. În Alba, un pensionar de lux câștigă peste 7.000 de euro pe lună, iar un fost agricultor 100 de euro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, președintele USR Alba: Pensiile speciale sunt o nedreptate. În Alba, un pensionar de lux câștigă peste 7.000 de euro pe lună, iar un fost agricultor 100 de euro

Uniunea Salvați România consideră pensiile speciale o mare nedreptate în contextul în care majoritate pensionarilor români se chinuie să supraviețuiască, în fiecare lună, cu pensii mizere. În acest timp pensionarii „speciali” încasează pensii de lux în valoare de mii de euro.

De peste 2 ani de zile, USR luptă prin parlamentarii săi pentru eliminarea pensiilor speciale și a depus în Parlament un proiect de lege care prevede impozitarea pensiilor speciale.

Din punctul nostru de vedere acest proiect ar rezolva pentru moment inechitățile și nedreptățile din sistemul românesc de pensii. Această măsură este necesară în contextul în care, în România s-a ajuns la situații hilare cu pensii speciale în valoare de 74.000 de lei (peste 15.000 de euro), în timp ce pensia medie este de aproximativ 1.300 de lei (270 de euro). De asemenea sute de mii de pensionari români trăiesc lunar cu 704 lei (147 de euro), cât reprezintă pensia minimă.

În județul Alba cea mai mare pensie specială aflată în plată depășește 34.000 de lei, echivalentul a peste 7.000 de euro, în timp ce pensia minimă de asigurări sociale este în valoare de 1.229 lei și pensia medie de agricultori este 504 lei.

Într-un top 10 al pensionarilor de lux din județul Alba, pensiile speciale încep de la 24.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro) și ajung la peste 34.000 de lei (peste 7.000 de euro).

Propunerea USR este de impozitare a tuturor pensiilor speciale cu 90% pentru suma care depășește un prag de impozitare stabilit la echivalentul a 5 pensii minime. În prezent pensia minimă este de 704 lei astfel că pragul de impozitare ar putea fi de 3.520 de lei, urmând ca sumele peste acest prag să fie impozitate cu 90%.

Uniunea Salvați România atrage atenția tuturor partidelor politice că este nevoie de o analiză și o reformă serioasă a sistemului național de pensii deoarece în următorii ani acesta ar putea ajunge în colaps și pensiile nu ar mai putea fi plătite. De asemenea inechitățile exagerate dintre pensionarii români trebuie eliminate, astfel încât fiecare pensionar să primească o pensie decentă, calculată echitabil pe principiul contributivității.

USR face un apel public la partidele din România să nu mai folosească diverse pretexte și să voteze ceea ce își doresc românii, iar românii își doresc eliminarea pensiilor speciale și echitate între pensionari.

Beniamin Todosiu, Președintele USR Alba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *