Horșa Ionuț: Solicit Primăriei Alba Iulia să suspende plata sporurilor salariale pe perioada crizei

Horșa Ionuț: Solicit Primăriei Alba Iulia să suspende plata sporurilor salariale pe perioada crizei

Toate scenariile și calculele specialiștilor arată că suntem cu doar două săptămâni în urma unor țări precum Italia sau Spania, unde noul coronavirus face adevărate ravagii. Din păcate, se pare că nu reușim să învățăm din tragediile care s-au petrecut în alte părți. Ne aflăm, chiar și legal, într-o situație de criză. Vedem însă cum administrația locală ia măsuri timide, de parcă nu sunt în stare să pună punctul pe “i” sau nu și-ar dori să supere pe unii sau pe alții.

E timpul, stimați reprezentanți ai administrației locale, pentru măsuri clare, urgente și chiar dure. Știu că poate sună aspru, însă nu mai suntem în situația de a analiza gradul de disconfort pe care o decizie îl produce. Prefer oricând niște oameni supărați, dar în viață și peste o lună, decât o situație tragică spre care să ne îndreptăm confortabil.

Avem nevoie de măsuri urgente și de resurse pentru a le pune în practică. Trebuie să trecem cu bine de această situație și să ne asigurăm că, odată scăpați de pericolul Covid 19, avem puterea și resursele să ne revenim la o normalitate acceptabilă. E timpul ca orice cheltuială care nu e strict vitală funcționării orașului, sau care nu e în strictă și directă legătură cu lupta împotriva acestei pandemii, să fie oprită, suspendată.

Mediul economic suferă deja. Sunt oameni care au fost dați afară sau trimiși în șomaj. E posibil ca multe locuri de muncă, din câte aveam, să nu mai existe după această criză. Or, în acest context, cred că administrația locală trebuie să gestioneze absolut responsabil și transparent orice resursă financiară, până la ultimul leu.

Consider că e cazul, și le solicit public asta, să se suspende orice spor acordat angajaților Primăriei Alba Iulia. În special acele sporuri care sunt acordate prin intermediul proiectelor cu finanțare europeană și care sunt plătite, acum, de la bugetul local, pentru a fi recuperate ulterior, când se fac decontări în cadrul proiectelor. Ba chiar ar putea fi suspendate toate sporurile salariale, căci nu e normal ca mediul public să facă abstracție de la situație, de la criză, de la ce se întâmplă în mediul privat. Cred că e mai mult decât un simplu gest de solidaritate. E, în situația actuală și mai ales în perspectiva a ce ne așteaptă în viitor, o necesitate.

Cred că e cazul ca toți angajații Primăriei, care intră în contact cu alte persoane, fie că vorbim de Serviciul Social sau de Poliția Locală, să fie dotați cu toate echipamentele necesare.

Cred că, unele servicii trebuie suspendate sau, cel puțin, reduse la un minim, la un strict necesar, și mă refer aici în special la transportul în comun. Măsura ar fi una care să vină în sprijinul orașului atât din punct de vedere medical cât și financiar.

Cred că e cazul ca toate spațiile publice destinate promenadei și petrecerii timpului liber să fie închise. Mă refer aici la parcuri publice ori la șanțurile Cetății.

Rog public actuala administrație să vină cu un plan de măsuri clare și imediat. Chiar dacă ele sunt măsuri dure, atât timp cât sunt necesare și sunt luate în mod transparent, le vom înțelege și respecta cu toții. E de preferat un disconfort azi și mâine, ori încă o săptămână sau două, chiar trei sau mai mult, dacă asta înseamnă evitarea unei tragedii. Suntem cu toții în fața unei situații fără precedent, prin care trebuie să trecem împreună, cu aceleași reguli și sacrificii.

Măsurile dure pe care le luăm azi vor da ocazia medicilor și oamenilor din sistemul sanitar să lupte în continuare, pentru ca toți să ne putem bucura de un mâine. Măsurile luate astăzi ne pot asigura o șansă de recuperare economică rapidă, odată ce lupta cu pandemia se va fi încheiat. Să dea Dumnezeu să fim sănătoși!

Horșa Ionuț, vicepreședinte USR Alba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *